Et unikt samhold

Ingen sport har mer engasjerte og lidenskapelige fans enn fotball. Ordet fan har sin opprinnelse i ordet fanatic og det er jo nettopp det ihuga supportere er – fanatisk opptatt av å følge laget sitt.

At støtten fra engasjerte supportere kan være avgjørende for motivasjonen og energien i et lag er opplest og vedtatt, men supporterkulturen har for mange flere elementer enn bare det å gå på kamp og heie frem laget. Samholdet og tilhørigheten man opplever ved å være del av en supportergjeng kan bety mye. 

Klanen er den uavhengige supporterforeningen til Vålerengens Idrettsforening
Klanen er den uavhengige supporterforeningen til Vålerengens Idrettsforening

Vi har tatt en prat med Adrian Lindstad som valgte å flytte fra Voss til Oslo for å være nærmere laget i sitt hjerte og bruke mer tid sammen med Vålerengas supportere; Klanen.

Hvor lenge har du holdt med Vålerenga?

- Jeg har holdt med Vålerenga så lenge jeg kan huske. Jeg er født og oppvokst på Voss, men allerede da jeg var for ung til å vite hva fotball var, ble jeg kledd opp i kongeblå Vålerenga-klær av min mor. Kjærligheten til klubben har vokst og vokst, og da det etter hvert ble for dyrt å pendle fra Vestlandet for å se Vålerenga valgte jeg å flytte til Oslo for å ha muligheten til å følge klubben tettest mulig.

Når gikk du på din første kamp og var det noe spesielt som gjorde at du ble så glad i klubben og stadionopplevelsen?

- Jeg tror jeg var rundt tre år gammel da jeg for første gang så Vålerenga live, men det husker jeg naturligvis veldig lite av.

Den første stadionopplevelsen jeg virkelig husker var en bortekamp i Bergen da jeg var 8-9 år der Klanen virkelig var i storform. Vålerenga snudde kampen og vant 2-1, men det gøyeste for meg var utvilsomt tribunelivet rundt.

Stemninga var fantastisk: synginga, humoren og blussinga på tribunen den dagen var det som gjorde at jeg virkelig falt pladask for klubben.

Hva betyr stadionopplevelsen for deg nå?

- I dag er det å gå på stadion alltid ukas høydepunkt. Vålerenga-supportere er ikke akkurat bortskjemte med gode sportslige resultater, men samtidig er det deilig at dette ikke er avgjørende for om en får en positiv opplevelse.

Å stå på Østblokka og oppleve det trøkket vi skapte der da vi lå under hhv. 0-4 mot Rosenborg og 0-6 mot Bodø/Glimt i fjor gjorde meg oppriktig rørt.

Se oppgjøret mot Rosenborg nedenfor.

Se oppgjøret mot Bodø/Glimt nedenfor

Det å gå på pub før kamp og møte venner og medsupportere mens vi grugleder oss til det som skal skje på matta noen timer seinere er alltid like moro.

Når hele stadion synger Vålerenga Kjerke før kamp er det umulig å unngå gåsehud, selv om jeg har opplevd det flere hundre ganger tidligere. Bare tanken på at seriestart er rett rundt hjørnet gjør at jeg får sommerfugler i magen.

Hvorfor bør andre oppleve Vålerenga på stadion?

- Å oppleve Vålerenga på stadion er en unik opplevelse. Samholdet, lidenskapen, kjærligheten og troa en deler med de rundt seg er noe en ikke opplever andre steder.

Vålerenga er klubben for alle, og det spiller ingen rolle hvilken bakgrunn du har. Stemningen på stadion, humoren på tribunen og fellesskapsfølelsen en får av å være sammen på stadion er det ingenting som slår.

Det å feire en scoring på stadion ved å kaste seg rundt halsen på kjente og ukjente rundt deg i rein eufori er rett og slett noe som må oppleves, det er en følelse som er umulig å gjengi med ord. For å eksemplifisere hvor fantastisk Vålerenga som klubb er, og ikke minst hvor gøy det er å dra på stadion, kan jeg fortelle om en venninnes forhold til klubben. Jeg møtte henne i april 2021, og vi ble fort gode venner. Hun er svensk og bodde i Oslo, men hadde aldri vært fotballinteressert eller vært på kamp tidligere. Da jeg tok henne med på en kamp sensommeren samme år ble livet hennes forandret for alltid. Sesongen 2022 hadde hun selvsagt sesongkort på Østblokka, og da Vålerengas sesong ble sparket i gang i snøstorm og minusgrader på Aker Stadion i Molde var vi naturligvis på plass, og dette var starten på hennes kjærlighetsforhold til klubben.

Jeg tror dette kan være historien om veldig mange der ute, så min oppfordring er klar: Gå på kamp, og du vil få både venner og minner for livet.

“En stolthet for stor til å beskrives. En kjærlighet du aldri vil forstå. For oss er dette selve livet. Vål’enga vårt lag i kongeblå” er en sang vi ofte synger på tribunen. Den føler jeg oppsummerer dette ganske greit. Fotballopplevelsen blir 1000x sterkere på tribunen når en tar del i fellesskapet som er der. Det er rett og slett en kjærlighet du aldri vil forstå om du ikke tidligere har opplevd den.

Adrian Lindstad og venninen
Adrian Lindstad og venninen

 

Annonse: