Her er innstillingen fra Hangeland-utvalget

Hangeland-utvalget, bestående av representanter fra NFF, NTF og klubbene, presenterte fredag sin anbefaling. Se hele innstillingen her.

Les hele innstillingen her.

Forbundsstyret og styret i Norsk Toppfotball vedtok på sine møter i februar 2023 å nedsette et arbeidsutvalg med følgende mandat: Norges Fotballforbund (NFF) og Norsk Toppfotball (NTF) har sammen nedsatt en arbeidsgruppe som skal vurdere hvordan toppklubbene kan få økt antall konkurransekamper som styrker den sportslige kvaliteten og øker inntektene til norsk fotball.

Utvalget har vært ledet av Brede Hangeland og fredag presenterte han på vegne av utvalget deres innstilling.

- Dette har vært et komplekst og vanskelig arbeid. Det er veldig mye engasjement rundt oss, og jeg vet at noen kommer til å være uenig med det vi legger frem, men det er et enstemming utvalg som på faglig grunnøag står ganske støtt i anbefalingene. Min anbefaling til de som bryr seg og er interssert er å lese innstillingen, der det ytterligere argrumentasjon i tillegg til det som er sagt nå. Hvis man går inn i det med åpent sinn, så ser man forhåpentligvis hvordan vi har tenkt, sa Hangeland under fredagens pressetreff. 

Utvalget har bestått av følgende:

 • Brede Hangeland, NFF (Utvalgsleder)
 • Karl-Petter Løken, NFF
 • Nils Fisketjønn, NFF
 • Leif Øverland, NTF
 • Espen Nystuen, Kongsvinger
 • Frank Lidahl, Ranheim
 • Roar Vikvang, Rosenborg
 • Siv Skard, Brann
 • Einar Håndlykken, Odd
 • Øyvind Iversen, Europatoppen
 • Johannes Martinussen, Europatoppen (Sekretær)

Innstilling: 

Seriestruktur Eliteserien:

Dagens modell med 16 lag i dobbel serie H/B videreføres. Opprykk og nedrykk som i dag.

Seriestruktur OBOS-ligaen:

Dagens modell med 16 lag i dobbel serie H/B videreføres. Opprykk med sluttspill og nedrykk som i dag.

Norgesmesterskapet:

Dagens modell med runde 1-7 videreføres, men legges om til høst/vår, med innledende runder august-oktober (runde 1-2), og resterende runder mars-mai (runde 3-7). Runde 3/4 spilles før internasjonal periode i mars. Runde 4/5 i april, runde 6 månedsskiftet april/mai. Finalen avvikles på Ullevaal sist i mai. Runde 1 og 2 settes opp av NFF, mens det fra runde 3 er ren trekning.

Bortekampprinsippet avvikles, slik at det fra runde 3 er ren trekning, også hva angår hjemme/borte. En arbeidsgruppe utreder et utvidet, regionalt kvalifiseringsspill før ordinært NM starter på høsten.

Les nærmere begrunnelse i innstillingen (link nederst)

Vinterturnering (Ligacup):

Utvalget har utredet og vurdert en nasjonal vinterturnering (Ligacup) for de 32 toppklubbene i månedene februar-mars. Det anses ikke praktisk gjennomførbart å avvikle en slik turnering allerede i 2024. Utvalget anbefaler følgende:

Det nedsettes en prosjektgruppe som utreder alle aspekter ved en vinterturnering (terminliste, turneringsformat, arenaer, kostnader for gjennomføring, kommersiell verdi, praktisk gjennomføring). Prosjektgruppen bør bygge videre på utvalgets utredning av Ligacup, og levere rapport og gjennomføringsplan på våren 2024, med sikte på oppstart Ligacup vinteren 2025. Dette for å sikre forutsigbarhet for klubbene. Dersom Eliteserien når terskelen for fem klubber kvalifisert til europeiske turneringer, bør det jobbes for at vinneren av Ligacupen kan bli den 5. kvalifiserte klubben.

Les hele innstillingen her.

Annonse: