Kan få 3 Eliteserien-klubber i Europa for første gang på 18 år

Dersom både Brann og Bodø/Glimt vinner i kveld, vil Norge for første gang stille med tre norske klubber i gruppespill i e-cup på 18 år. Det kan gi de norske klubbene lettere inngang til Champions League og de andre europacupene i fremtiden.

– Molde er allerede sikret plass i Europa League. I dag kan vi få to lag med videre til Conference League. Det vil i så fall være historisk i europeisk cup-sammenheng. Vi har aldri før hatt tre lag i gruppespill i Europa samtidig, etter at Europa League ble introdusert i 2009, sier Leif Øverland, administrerende direktør i Norsk Toppfotball.

Det er kampene som spilles i Europa som avgjør hvordan Norge scorer på UEFAs ligarangering. Jo flere klubber Norge har i Europacuper, jo flere poeng er det mulig å score.

– Vi skal ikke ta noe for gitt. Men tre lag i Europa vil gi oss en svært god mulighet til å beholde den sterke plasseringen vi har på UEFAs ligaranking. Og jo høyere opp vi kommer, jo lettere vei vil de norske klubbene få i kvalifiseringen til de europeiske turneringene i 2025, sier Øverland.

I skrivende stund ligger Norge på en 14. plass på UEFAs klubbrangering. Det er 20 år siden Norge har hatt en tilsvarende høy posisjon i internasjonal fotball.

– Uansett hvordan det går i kveld, opplever vi en ny storhetstid for norsk klubbfotball. Og med så mye som skjer i de norske klubbene om dagen, har vi så vidt bare sett starten på denne oppturen, sier Øverland.

Forrige gang Norge hadde tre lag i Europa var i 2005. Den gangen hadde vi ett lag i Champions League og to lag i UEFA-cupens gruppespill.

Annonse: