Molde kan sikre millionsummer til samtlige Eliteserien-lag

Så mye som 100 millioner kroner kan tilfalle de øvrige Eliteserien-lagene dersom Molde tar seg til Champions League-gruppespillet.

I skrivende stund ligger Eliteserien på 14. plass på UEFAs ligarangering:

Oversikt over de 16 første lagene på UEFAs ranking i skrivende stund
Oversikt over de 16 første lagene på UEFAs ranking i skrivende stund

Og før Molde møter overraskelseslaget IK Klaksvik, er de allerede garantert plass i gruppespillet i Conference League, og dermed 45 millioner kroner fra UEFA. I tillegg kommer billettinntekter og millionsummer for seier og uavgjorte kamper i gruppespillet. Dersom Molde tar seg helt til Champions League-gruppespillet, vil beløpet heves til nesten 200 millioner kroner.

I tillegg kan nesten 100 millioner kroner tilfalle de øvrige lagene i Eliteserien.

Leif.png

– Vi skal ikke legge unødvendig press på Molde. Molde har allerede kvalifisert seg for Europacup-spill, og bare det gjør mye for anseelsen til den norske ligaen ute i Europa. Men er det én gang man skal heie på rivaliserende lag, så er det nå, når et norsk lag spiller om Champions League-gruppespill, sier Leif Øverland, administrerende direktør for Norsk Toppfotball.

Tall fra Norsk Toppfotball viser at norske Eliteserien-klubber til sammen har mottatt 185 millioner kroner fra UEFA i såkalte solidaritetsmidler de siste syv årene. Dette er penger som fordeles til ligaene som har lag som kvalifiserer seg til europacupspill. Pengene fordeles likt mellom klubbene i Eliteserien som ikke går til gruppespill.

Dersom Molde tar seg til Champions League-gruppespillet, kan potten som skal fordeles på de norske klubbene øke til over 100 millioner kroner bare for 2023/2024-sesongen.

– Disse beløpene blir ikke klar før etter endt sesong, og det er vanskelig å forutse helt sikkert hva Champions League-gruppespill vil bety for den såkalte solidaritetspotten. Men, basert på det vi vet om våre naboland, vil det ikke være urealistisk å tenke at årets pott på kan komme opp mot 100 millioner, skulle Molde ta seg videre til gruppespillet, sier Øverland.

Tall fra Norsk Toppfotball anslår at lagene som kvalifiserer seg til Champions League-gruppespillet får ca. 200 millioner kroner. Og det er bare for å kvalifisere seg. I tillegg får lagene nesten 30 millioner kroner per sier i gruppespillet. Også uavgjorte kamper gir store penger i kassen.

– Det er lønnsomt for lagene som kommer seg til Europa. Men europasuksessen vi har vært med på de siste årene, har også betydd mye for interessen og økonomien til norsk fotball generelt. Det er derfor vi heier så inderlig på Molde og de tre øvrige klubbene som spiller om Europacup, sier Øverland.

Molde har fortsatt en mulighet til å sikre seg plass i Europaligaen, dersom de ikke tar seg videre til Champions League.

Kampen mot Klaksvik spilles i kveld klokken 19.00 på Aker stadion.  Tirsdag hadde snart 9.500 supportere skaffet seg billetter til kampen.  For de som ikke møter opp på stadion sendes kampen også på VG+.

Annonse: