Nye fokusområder

For toppfotballen handler en satsning på bærekraft om å forsterke alt det klubbene allerede gjør innenfor FNs bærekraftsmål og bruke fotballens kraft til å opplyse om behovet for å ta bærekraft på alvor.

Bærekraft

Vi vil ta initiativ til å utvikle flere konkrete bærekraftige løsninger for den daglige virksomheten i klubb og liga. NTF skal identifisere hvilke bærekraftsmål som er relevante, konkretisere tiltak og rapportere på forbedring og utvikling sammen med sine partnere.

Myndigheter og næringsliv forventer at fotballen gjør som de sier. Fotballen kan og bør være en viktig arena til å bidra slik at vi oppnår bærekraftsmålene.
FN har pekt på Toppserien og Eliteserien som pioner for sitt konsept «Fotball for the Goals».

Like muligheter

«Like muligheter» i toppfotballkonteksten skal først og fremst handle om like muligheter til å nå mål. Vi må gi våre spillere like gode muligheter til å oppnå suksess.

Tiltakene vi gjennomfører må i all hovedsak være tilpasset den internasjonale konkurransesituasjonen. Samtidig må toppfotballen også ta grunnleggende sportslige problemstillinger innenfor likestilling på alvor.

Forskning viser at begge kjønn finner glede og fellesskap i fotballen – men drømmen lever ikke godt nok for jentene. I en studie av 13-åringer fra 2018 ga nesten alle de deltakende guttene uttrykk for at de ønsket å satse på idretten de holdt på med. Svært få jenter sa det samme. De hadde ikke samme opplevelse av at mulighet var der. Forskning på voksne kvinnelige toppidrettsutøvere viser at materielle barrierer eksisterer, og at dette kan påvirke unge jenters opplevelse av ambisjoner og muligheter til for eksempel å satse i sin idrett.
Vi må jobbe for at jentene får lik mulighet til å utvikle seg som fotballspiller. Vi må sørge for at våre beste får en god reise til toppen – uavhengig av kjønn.

På den andre siden: Selv om mange flere gutter har fotballdrømmer, er ikke forutsetningene for å oppfylle disse gode nok i dag. Vi har ikke kommet til et seniormesterskap med herrelandslaget vårt på mer enn 20 år, og har ikke vært i Champions League med klubblag på herresiden på 15 år. Vi har på 2000-tallet større måloppnåelse på kvinnesiden enn på herresiden.

Spørsmålet er hvordan vi oppnår like og gode muligheter. Det gjør vi ikke ved å gjøre det helt likt, ei heller ved å flytte mye mer penger fra herresiden til kvinnesiden med den konsekvens at vi reduserer guttenes mulighet til å nå drømmer ved at herresiden kommer enda lenger fra målene (og dermed også viktige inntektsstrømmer til hele norsk fotball). Men vi kan skape kommersielt mulighetsrom på herresiden for å bidra til satsing på kvinnene, og vi må fortsette å arbeide for at 1+1 blir 3, bl.a. ved å sørge for at kvinnesiden nyter godt av strukturene og erfaringen som er bygget opp på herresiden. NTF vil gjennom sine sportslige strukturer sikre at toppklubber på herresiden tilbyr klubbenes valgte utviklingsmodell til begge kjønn.

Annonse: